Wat is Oorkaarsen Therapie?

 

 

Dit is een zeer oude therapie, afkomstig van de Hopi indianen uit het zuiden van Noord-Amerika. De therapie is opnieuw ontdekt en wordt door artsen,natuurgeneeskundigen en andere therapeuten toegepast

Wat zijn oorkaarsen?

 

Ik werk met de Biosun – Hopi-oorkaarsen die voor 100 % uit natuurlijke grondstoffen zijn vervaardigd. Van een lap natuurzuivere katoen word een cilinder gerold na gedrenkt te zijn in zuivere bijenwas, vermengd met verpulverde kruiden volgens het originele recept van de Hopi – indianen. De mix van kruiden bevatten onder meer honingextract, etherisch extract van salie, Johanneskruid en kamille. De Biosun oorkaarsen zijn aan de onderkant voorzien van een filter die voorkomt dat er warme was in het oor druppelt.

 

Voor wie en welke aandoeningen Oorkaarsen Therapie?

De Oorkaarsen Therapie kan in principe op iedereen worden toegepast, kinderen en volwassenen.

Bij de volgende aandoeningen kan men baat hebben bij oorkaarsen therapie:

  • bij frequente ontstekingen in, verstopping van, of irritaties van keel-, neus-,  voorhoofd- en bijholten.
  • bij oorpijn, oordruk (“dichtslaan” van het oor), doofheid door verstopping van de  gehoorgang, oorsuizingen, oorruisen (tinnitus).
  • keelpijn, beginnende verkoudheid of griep.
  • bij hoofdpijn, migraine, spanningspijn in het hoofd.
  • aandoeningen aan keel en hoofd ten gevolge van stress.

 

 

 

 

 

 

 

Wanneer géén Oorkaarsen Therapie/ Contra-indicaties:

Oorkaarsen Therapie wordt sterk afgeraden bij:

  • een doorboord trommelvlies of een nieuw trommelvlies
  • bij ontstekingen aan de uitwendige gehoorgang en acute oorontsteking.
  • implantaten  van gehoorbeentjes
  • epilepsie-patiënten

 

 

 

 

De Therapie

 

Eerst wordt er een korte massage gedaan langs de lymfebanen van oren, hals en sleutelbeen om de afvoer van afvalstoffen te bevorderen.Hierna wordt het eerst te behandelen oor gemasseerd waarmee de reflexpunten op de oorschelp worden gestimuleerd.

Vervolgens wordt de oorkaars in het oor geplaatst (hiervoor ligt men op de zij zodat de kaars recht omhoog staat). De kaars wordt aangestoken en voor ongeveer 2/3de opbrandt. Dan wordt de kaars gedoofd en verwijderd. Vervolgens wordt het andere oor behandelt.

 

De werking:

Door het “schoorsteen-effect” bij het branden van de oorkaarsen, ontstaat er een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam. Hierdoor wordt de trommelvlies als het ware licht gemasseerd hetgeen een drukregulatie in het middenoor tot gevolg heeft.

Bij verdere verbranding ontstaat een licht pulserende overdruk in de uitwendige gehoorgang en de warmte stimuleert de accupunctuur/reflexpunten in het oor. Deze warmte verhoogd de doorbloeding en stimuleert het specifieke afweersysteem en de ontslakkende werking van de lymfevaten. De verdamping van de kruiden in de oorkaars verhogen het effect door hun aromatherapeutische werking.

 

Het effect van de Oorkaarsen Therapie is: reinigend, drukverlagend,ontspannend voor lichaam en geest en geeft nieuwe energie.