Schimmelnagels

Lelijke, verdikte, verkleurde of brokkelige nagels vaak aangeduid als “kalknagels” ontstaan door verschillende oorzaken. De meest onschuldige versie ontstaat door voortdurende druk op de nagel. Op vrijwel de zelfde manier als de huid verdikt wordt door druk tot eelt kan ook de nagel dikker worden door druk. Hierbij is de nagel vaak dik en hard en moeilijk te knippen. Daarnaast kan de nagel broos worden, gaan afbrokkelen , veranderen van kleur, loslaten van het nagelbed enz. door een stofwisselingsziekte, eczeem of psoriasis.

 

De meest voorkomende oorzaak van een verdikte, verkleurde, brokkelige en/of loslatende nagel is echter een schimmelinfectie. Deze  aandoening is zeer ontsierend, kan pijnlijk zijn en kan daarnaast over worden gedragen op anderen. Eerst zal de nagel van 1 teen (vaak de grote teen worden aangedaan, maar als dit niet wordt behandeld kan het uitbreiden naar de andere nagels.

Een schimmelinfectie kan voorkomen aan de nagels van zowel handen als voeten en daarnaast kan er een schimmelinfectie aan de huid ontstaan, zoals de meest voorkomende en bekende aandoening als ”zwemmerseczeem”. Bij “zwemmerseczeem” vormen zich witte blaasjes tussen de tenen die open springen en vaak pijnlijke, soms jeukende kloven vormen. Naast “zwemmerseczeem zijn er nog diverse andere soorten schimmelinfecties die een droge, rode schilverende huid veroorzaken die soms jeukt maar vaak verder geen klachten geeft.

 

Hoe kun je een schimmelnagel herkennen?

Een schimmelnagel begint in de meeste gevallen bij de top van de teen een ontwikkeld zich verder richting nagelriem. Het begint vaak met een plaatselijke witte verkleuring van de nagel.  De bovenkant, de nagelplaat is meestal hard, glad en doorzichtig en onder kan zich een korrelige substantie vormen, waardoor de nagel omhoog komt en dikker wordt. Het is ook mogelijk dat de nagel juist hobbelig en brokkelig wordt. Wanneer de nagel gaat verkleuren tot geel/bruin, groenig of zelfs bijna zwart zal er ook sprake zijn van een bacteriële infectie.

Bij twijfel of het gaat om een schimmelinfectie of een andere aandoening kan ik een monster van de nagel opsturen naar het laboratorium voor onderzoek. De kosten van dit onderzoek bedragen ongeveer € 35,00 en worden in principe door de ziektekostenverzekering vergoedt wanneer uw huisartstoestemming heeft gegeven voor het onderzoek (deze kosten vallen wel onder uw verplichte eigen bijdrage).

 

Hoe kunnen schimmelnagels ontstaan?

De sporen van schimmels (hierdoor plant de schimmel zich voort) komen veelvuldig in onze omgeving voor, vaak al op onze huid. We komen er gemakkelijk mee in contact in gemeenschappelijke ruimtes als douches, zwembaden, sporthallen en sportscholen en sauna’s en zeker wanneer we daar op blote voeten lopen. Wanneer we na het douchen, zwemmen of gebruik van de sauna onze voeten niet voldoende afdrogen en/of warme transpirerende voeten hebben dan is de kiem voor een schimmelinfectie zo gelegd en is er daarbij weer een nieuwe bron ontstaan voor het verspreiden van de schimmelinfectie. Een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven en zich graag ontwikkelen in een warme vochtige omgeving.

 

In Nederland lijdt naar schatting circa een derde van de bevolking aan schimmelinfectie van de nagels. Zowel mannen als vrouwen lopen gelijke risico en dit neemt toe bij het ouder worden.

Risicofactoren voor het ontstaan van schimmelinfecties zijn:

 • Gebruik van antibiotica
 • Overgewicht (in huidplooien)
 • Diabetes Mellitus
 • Hart en vaatproblemen
 •  Hormonale invloeden
 •  Overmatig zeepgebruik en niet goed afspoelen van zeep
 • Niet goed afdrogen na douchen of baden
 •  Verzwakte afweersysteem door ziekten

 

Hoe kun je schimmelinfecties voorkomen?

Een schimmelinfectie ontstaat niet door een slechte hygiëne!

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te maken kunnen we:

 • Niet teveel en te vaak zeep gebruiken en vooral de zeep goed afspoelen.
 • Gebruik bij voorkeur een Ph-neutrale zeep, zodat de natuurlijke beschermlaag van de huid zo weinig mogelijk wordt aangetast. Een desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels.
 • Droog uw voeten zorgvuldig af, ook tussen de tenen en laat ze nog even “luchten” voor u kousen en schoenen aantrekt.
 • Draag bij voorkeur sokken of kousen van wol of katoen.
 • Draag goed passende, bij voorkeur leren schoenen
 • Wissel regelmatig van schoenen.
 • Draag in openbare wasgelegenheden slippers.

 BeBehandeling van schimmelinfecties.

 

Een schimmelinfectie gaat niet vanzelf over en zal zich langzaam maar zeker uitbreiden. Daarom is behandeling noodzakelijk wat tegenwoordig goed mogelijk is. De pedicure kan u informeren over de mogelijkheden van behandeling van schimmelinfecties aan huid en nagel.